CalorieBase
Counting made easy
English
Log in
Remember me
3 hónapja
#29
oliverjake
It is a very interesting topic. I think that when you read informative blog you gain new knowledge and it develops our mind. Also, you can use this information for preparing your home task. I recommend https://essaysnassignments.co.uk/dissertation-writing-services/
I think you do not regret visiting and using this service!

2 éve
#28
name 71
Válasz name #27 számú posztjára
Nem 1500-al kezdtem, hanem az volt a minimum, aminek mindig meg kellett lennie. A fogyás üteme változó volt, és volt hogy jelentősebb súly ment le egy héten, volt hogy szinte semmi. Amúgy 45 kilónál tartok (dec 6: 145,5, aug 25: 100,6). Ez 263 nap, vagyis 37 hét, átlag fogyás heti 1,2 kiló. De most már lelassítottam.

Elemzős mérleg: nem a pontossága a lényeg, hanem a változás követése. Valószínűleg nem olyan pontos, mint amit egy orvosdiagnosztikai központban állapítanának meg alkalmanként 15 ezerért, viszont azt nem engedhetem meg magamnak heti szinten (mert itt még járulékos költségek is felmerülnek, mint például utazás és idő). A lényeg pedig a trend: nő vagy csökken. Mindegy hogy 28% vagy 30%, a fontos csak az jelen pillanatban a számomra, hogy csökkenő tendenciát mutasson.

2 éve
#27
name 1256
Válasz name #25 számú posztjára
Az jó. Nem emlékszem pontosan sem a kezdő sem a jelenlegi paramétereidre, csak úgy rémlik, mintha jelentős testsúllyal csupán 1500kcal-lal kezdtél volna, ami akkor számomra kevésnek tűnt, és ugyanígy a fogyásod is gyorsnak találtam, de lehet, hogy csak keverlek valakivel (ha így lenne, elnézést kérek).
Nem tudom, milyen elemzős mérleged van, de én nem bíznék ezekben az otthoni elemzős mérlegekben (sok negatív véleményt olvastam ezekről), esetleg érdemes lenne most testzsírszázalékot méretni :))
…a hozzáállás viszont jó! ;)

2 éve
#26
name 1
Válasz name #24 számú posztjára
Már írtam sokszor, hogy ez egyéni. Ha én nem csinálok semmit, akkor is megeszem a közel 2000 kcalomat ketóban s jó eséllyel sokkal többet is... 600 kcalt akkor sem tudok enni egy étkezésre, ha akarok, az semmi, annyiért neki se állok enni, nem is sikerülne betartani ezt a határt, hónapokig próbáltam 800 kcal alá menni egyszerre, hiába. Nem baj, a fogyáshoz nem kellenek apró étkezések. Kinek ez passzol, kinek az.
Viszont koplalni senkinek nem jó, sok hátránya van. A koplaláshatár egyéni, de 1000 kcal alatt az emberek nagy többsége koplal, anyagcserelassulás, problémák... Eleve extra nehéz bevinni a szükséges tápanyagokat. Persze rövid távon OK lehet, de tartósabban azért már vannak hátrányok.
1500 kcal az, amiről tudom, hogy egyes igazán nagydarab fickók is simán tudnak fogyni gond nélkül (legalábbis ketóban vagy napi egy evéssel, részemről kellene mindkettő, mert ez nagyon kevés étel, minden jó módszert be kéne vetnem. s persze ugrana a komolyabb aktivitás is, de ez én vagyok), nekik az is hatalmas deficit, de az ételmennyiség nem extrém pici, azért van benne tápanyag rendesen, ha jól csinálja az ember.

Miért ne hinném a 14 órát? Szerinted Magyarországon nincs rengeteg ember, akinek túlóráznia kell vagy munkja, amit meg kell csinálni? Dehogynem. Amikor még irodában dolgoztam, az én munkámat aztán soha senki más nem végezte el s brutális határidők is voltak. A párom is rengeteget dolgozott 12 órában élete során (fizikai munkát is), ez gyakori itt... S mi még lustább és kevésbé energetikus típusok vagyunk, sok ember jóval többet dolgozik, mint mi.

2 éve
#25
name 71
Válasz name #23 számú posztjára
Én nem koplaltam, mindig 1500 felett voltam, és relative (magamhoz képest) sokat mozgok. Ezért az elemzős mérleg szerint (ami természetesen nem atomfizika) jelentősebb mennyiségben a zsírból fogytam. Ezt amúgy el is tudom képzelni, mert a fityegő bőr alatt már igen kemény combizmot vélek felfedezni, ami korábban nem volt. Mellemnél szintén ezt érzem, bár ott még van rajta zsír is bőven, viszont a "táncoltatás" egyre jobban megy.

Izomzatom érzésre olyan szinten rendben van, hogy a napokban ásás lapátolás (kocsibeállót építünk, a földmunka handmade) témakörben is meglepően szépen teljesítettem, igencsak meglepődtem mind az állóképességemen, mint az erőmön, és meg sem izzadtam, a pulzusom sem volt emelkedett.

Ezen felül vettem egy szerkezetet a Decathlonban, ez egy görgős fekvőtámasz keret, és ezzel is elég meglepő dolgokat tudok megvalósítani (természetesen magamhoz képest). Fekvőtámaszt pl. nem tudtam egyet sem megcsinálni, most a 10-es sorozat is összejött (fújtattam mint egy disznó, de legalább sikerült). Persze akkor lesz az igazi, ha ismételni tudom :)

Természetesen tudom, hogy a szálkásítás nem lesz egyszerű, de úgy érzem, megfelelően megalapoztam a munkának.

A súlyom meg nem zavar, az csak egy mértékegység, a lényeg úgyis a tükörben van. Ha 100 kiló körül maradok, de lesz erőm, és jo(bb) lesz a tükörbe nézni, már elértem a célom. Van aki azt mondja, hogy én nem fogok tudni lemenni 80 kiló alá, és van egy olyan érzésem egyébként nekem is, hogy nekem nem az a célom.

2 éve
#23
name 1256
Válasz name #22 számú posztjára
…ezek szerint neked is sikerül szép lassan elsorvadnod*, de persze kit érdekel, csak olvadjanak azok a kilók, és ha egyszer (tartva ezt a beállítást/elképzelést az étkezésről) végre eléred a célod, no onnan lesz szép nyerni, figyelembe véve, a végső "álmod" miszerint, "hogy igazából én nem vékony, hanem izmos szeretnék lenni".

Nem azt mondom, hogy lehetetlen, de ott aztán nem lesz kifogás, el kell, kezdj végre „okosan” enni, mozogni, izmot építeni, ami bizony akár még súlynövekedéssel is járhat, hiszen tudjuk, az izom súlyosabb, mint a zsír….


*nem bántásnak/sértésnek szántam, lsd.”stagnál a fogyás” topik 6191.hozzászólásomat a „fogyás”-ról „lamentálva”

2 éve
#24
name
Válasz name #21 számú posztjára
Hát nézd, volt olyan napom eleinte hogy csak 2 órát kellett dolgoznom, s akkor be is értem mindössze 600 kcal-lal... Szóval igaz hogy ketóban kevésbé éhezik az ember. De mostanában napi 10 sőt 12 órát dolgozom (de volt már hogy 14 órát is, ha nem hiszed is... de ez az USA, itt nincs szakszervezet, itt az van hogy a munka kész kell legyen és kész...) na és ez ha „könnyű” fizikai munka is de gondolj bele, nem 8 óra ám hanem annak másfélszerese sőt annál is több néha... És egyfolytában talpon kell lenni!
Ilyen körülmények közt keto ide vagy oda, de igenis éhes az ember na. Ez van.
De semmi baj, jön a tél, s akkor lehet újra akár 1000 kcal alá is menni...
Ma este egyébként nem 73 hanem 75 kilót mutat a mérleg. De ez se izgat mert bennem van 2 hatalmas paradicsom meg 3 citrom, ezek már önmagukban is legalább 1 teljes kiló. S akkor még ott a rengeteg folyadék amit megittam, s még csak azután kéne számolnom az „igazi” kaja mennyiségét amit megettem (tehát a húst meg sajtot). Ja, a vécé meg már vagy 3 napja nem látta a fenekemet, pedig nem csalom meg, nem kacérkodom más toalettel, hehehe...

2 éve
#22
name 71
Válasz name #20 számú posztjára
73 kiló no az nekem messze van még. Illetve nem is akarom elérni. 182 cm magas vagyok, és szerintem én 80 kiló körül le fogok állni, főleg hogy már most sem látszom nagyon dagadtnak (csak ruha nélkül amikor lifeg rajtam minden...), sőt olyan van ami még nem volt, kilátszik a csontom :D Meg igazából én nem vékony, hanem izmos szeretnék lenni.

2 éve
#21
name 1
Válasz name #20 számú posztjára
Szeretnék én is ilyen lelkes lenni újra :)
Ó, csak mert hivatalosan normál az ember súlya, még lehetnek igen problémás részei s csak mert 2 puszta szám alapján normál, még lehet egészségtelenül zsíros hastájon, kívül-belül... Nem az a szint, mintha igazán elhízott lenne, de akkor is, az ember törekedjen az optimális egészség megközelítésére :) S az esztétika is ott van. Engem nem is érdekel a súlyom, csak nem akarok sok zsírt magamon. Amíg ennyi izmom van, kisebb súly kell az optimális testzsírszázalékhoz...
Az szokatlan, hogy türelmetlen vagy s korábban eszel, bár lehet, hogy nagy a deficited, azért is fogysz igen jól. Mert a ketósok jelentős része épp hogy sokkal jobban bírja evés nélkül. Sokunk sokkal hosszabban kezdenek el böjtölni a ketó hatására. Én eleve nem ettem 16-18 órán át, de a ketó ezt kitolta, majd egy idő után rájöttem, hogy ha fogyni akarok, jobb, ha a 23 órát célzom meg (szinte kizárt a fogyás, ha két rendes étkezésem van, az csillió kalória, csak aktív életmód mellett működhet, de akkor is lassú lesz a fogyás). Nem mindenki ilyen, persze, de nagyon sok emberrel találkoztam a neten, akik a ketót és a napi egy evést kombinálták, a kettő átkozottul jó kombó, egyik segíti a másikat. Persze aki így durván koplal vagy egyszerűen nem érzi így jól magát, annak nem jó, de nekem (s még nagyon, nagyon sokaknak) remek kombó. Csak sokunknak mozogni is kell mellé, ha fogyni is akarunk... Súlytartáshoz viszont szerintem tökéletes, nagyobb aktivitáskor vagy tömegeléskor pedig még igyekeznem is kéne, napi egy evés sokakhoz hasonlóan durván lerontja evési képességeimet, amik amúgy fejlettek, de megvannak a határaim.

A számolás nehézségei valóban ott vannak néha. A gyümölcsök s a cukros zöldségek se jobbak, egyik édesebb, mint a másik, hiába azonos még a fajuk is. Menzán, rokonnál éve is borul minden. Én igyekszem, amikor magam főzök s meg se próbálok számolni, hisz nem tudok, amikor másnál eszem. De a számolás nekem nem sokat számít a fogyásnál, kivéve, amikor épp belövöm, hogy hogyan tudok adott kalóriában jóllakni, akkor azért informatív. A makrók is fontosak, főleg ketóban. Néha azért is jó számolni, hogy lássuk, éhezünk-e, bár ez rám annyira nem jellemző, mint sok ketósra vagy napi egyszer evőre (az evési stílus neve OMAD, One Meal A Day) de volt már olyan, hogy túl keveset ettem több napon át s az nem előnyös s garantáltal elrontja a fogyásomat, mert tuti túleszem magam egy ponton, nem kicsit, nem röviden.

Sok sikert a továbbiakban is, főleg hogy neked is kezd nehezedni a dolog. Nekem 2000 kcal energiaigény alatt vált a könnyű lassú fogyás kvázi lehetetlenné. De van megoldás, csak nehezebb csinálni, mint rég.

2 éve
#20
name
Válasz name #19 számú posztjára
Well, azóta már kerek 73 kilóra ment le a súlyom... Igaz perpillanat épp 74.25 -öt mutat a mérleg, de csak mert délután mindig jóval több mint reggel, lévén hogy bennem van a sok kaja, s főként a sok megivott folyadék.
Azt meg írtam már egy másik topikban, hogy új célt tűztem ki: mégse 70 kilóig megyek le, hanem egészen 65-ig... Bár, a titkos vágyam a 62. Majd meglátjuk. Az az igazság, innen 73 környékéről (sőt ahogy tapasztaltam 75-től...) lefelé már nagyon kell küzdeni minden dekáért... Igazából amúgy nem lenne olyan nagyon nehéz űgy érzem, csak speciálisan az én életkörülményeim most nyáron nem nagyon passzolnak hozzá. Tudod, a munkaköröm rendkívül sok mozgással jár, ami első hallásra remek dolognak tűnik egy fogyizónak, valójában azonban NEM AZ. Amiatt nem az mert marhára megnöveli az éhségérzetet, vagyis inkább ha hirtelen sokat kell mozogni, nincs azonnal energia... Lenne, akár már fél órával később is, de az Ember egy türelmetlen állatfaj! S akkor elcsábulok, bekapok valamit hogy „na ez majd segít”... semmi olyasmit ami nem fér bele a ketóba! De mégis, ha csak egy kanál MCT olajat nyelek is, az máris 120 vagy 130 kcal...
Valahogy ez könnyebb volt az elején. Vagy az is lehet, csak amiatt van mert az augusztus mindig egy baromira mozgalmas hónap nekem a munkahelyen. Szerencsére nemsokára vége... Bár a szeptember se lesz a pihenés ideje, de az már nyugisabb lesz azért.
Amúgy nem nagyon izgatom magamat emiatt, mert eredetileg óvatosan csak 80 kilóig akartam lemenni, annak határideje is február vége lett volna, hehehe... erre még az augusztusnak sincs vége máris 73 vagyok! Ez REMEK eredmény! Semmi okom az elkeseredésre... Lemegyek én 62-ig, simán, legfeljebb nem most a nyáron hanem télen, amikor alig lesz tennivalóm...
Ja, a másik ok meg hogy túl sokat eszem, hogy korábban csak afféle előre feldolgozott vackokat ettem, hogy konzervek meg szalámik, stb, szóval amikből pontosan ki lehetett mérni az adagot. Mostanában azonban már főtt kaját eszem. Na most honnan tudjam mennyi a kalóriaértéke annak a főtt disznóhúsnak amit eszem épp?! Hiába mérem le a súlyát, az semmit nem mond arról, mennyi benne a zsír és fehérje pontosan! Az biztos, minden darabban más. Meg ugye ott van mellette a kocsonya amivé a leve összeállt. Az most hány kalória? És mennyi abban is a zsír? Stb. Ilyesmikre beírhatok valami körülbelüli számot de hogy pontos nem lesz az hétszentség!
Szóval nem is izgatom magamat, az új tervet ugyan beállítottam hogy 65 legyen, de igazából csak az érdekel nehogy visszahízzak. Erre figyelek. Ha netán közeledni kezdenék a 75-höz akkor vészhelyzeti riadót fújok és elkezdek izgulni meg koplalni megint. Ami a további igazi fogyást illeti, megvárom vele az augusztus végét, talán még a szeptember végét is, s majd aztán ráerősítek. Elvileg a 73 kilómmal én nemhogy kövér nem vagyok már hivatalosan, hanem még csak túlsúlyos SEM, azaz az „Overweight” név már nem is jó rám... De én tudom hogy nem a hivatalosság számít, van még mit leadnom, elég csak a hasamra néznem... szóval megy ez majd még lejjebb, de most amíg sok a munkám nem erőltetem. Ha megy magától, még ha lassan is, remek, ha meg nem, majd kicsit később ráerősítek..
.

2 éve
#19
name 71
Válasz name #18 számú posztjára
És azóta?

2 éve
#18
name
Ma délután kettőkor nagy öröm ért. Megcsináltam a vizelet-tesztet a tesztcsíkkal, és gyakorlatilag NULLA mennyiségű ketont mutatott! Holott tegnap este is még szép lila volt, s azóta semmit se ettem ami elronthatta volna, még gyümölcsöt se. Szóval ez azt jelenti, megtanulták az izmaim hogyan használják fel közvetlenül a ZSÍRT! Keton már csak az agyamnak kell egy kevés.
Azaz, zsír-adaptált vagyok! Mission complete! Ez remek hír, hű de örülök neki!
És valóban, soha még ilyen remekül, fittül nem éreztem még magamat mint ma!

2 éve
#16
name 1
Válasz name #15 számú posztjára
Köszi a beszámolót, kedvelem a tapasztalatokat, főleg ketózisból indulva :)
A nápolyinak a nagyobbik fele szénhidrát, persze azért jóval 70g alatti van egy 82 grammosban, de ez nem mind egyszerű cukor, hisz ott a keményítő is. Úgyhogy inkább vigyázz a cukrokkal. Bár logikus, hogy nem tesz jót, ez biológiailag eléggé természetes (bár van, akinek a szervezete hamar visszaáll és sosem lesz ennyire rosszul s van, akinek soha nem áll vissza a cukor alapú működésre). Érdekes amúgy, mert a gyümölcsben ugyanúgy glükóz meg fruktóz van, mint a sima kristálycukorban... Ettől még nem feltétlenül hat ugyanúgy, persze, s a gyümölcsök maguk is másfélék, valamikor írtam már, hogy én még mindig viszonylag jól bírom a banánt, míg az almától könnyen cukormérgezést kapok... 1 kiló cseresznyétől napokig súlyos cukormérgezésben szenvednék, az tuti. A fene se érti ezt, de máshogy reagálunk ezekre, nem lehet egyszerűen levezetni az emberi szervezet működéséből zsíradaptált állapotban, esetleg pont ketózisban. Van, aki semmilyen szénhidrátot nem bírnak nagyobb mennyiségben, ketózison kívül pocsékul érzik magukat, megjelennek a régi problémáik, rossz szokásaik és vágyaik, éhség, túlevés, agyi köd... Mások kevésbé érzékenyek, de lehetnek érzékenyebbek erre-arra, én az egyszerű cukrokkal vagyok a legóvatosabb, a keményítőtől nem leszek rosszul nem extrém mennyiségben. Ebben még van is logika, annak azért idő, míg felbomlik egyszerűre. Nem szoktam tesztelni, hogy számít-e (bizonyára picit igen), hogy lassú vagy gyors az összetett szénhidrát, anélkül pedig nem tűnt fel, de hogy mivel eszem, az tuti számít, a magában cukor durvább, mint amikor van mellette egy halom zsír s fehérje is :) Azt hiszem, 10-20 szelet normál, cukros zserbót sokkal jobban tolerálok, mint 3 almát vagy körtét (pedig abban is van gyümölcs)... Bár az első ketogén időszakom óta nem ettem sok zserbót, annyi sokkal egyszerűbben ketósítható süti van és azokat is szeretem.

Majdnem minden étel tekinthető drognak és sokuk valakinek nagyon egészségtelen. Egy ketós azért általában tudja, hogy a kristálycukor nem ideális étele és vigyázzon vele. Vagy ha nem, az első pár alkalommal megtanulja. Nem is árt kitapasztalni a határokat, ha az ember nem akar ketózni örökké, hanem néha nyaral és szénhidrátozik... Általában ilyenkor fokozatosság célszerű s persze a szénhidrátra visszaálláskor sem ereszdealahajam, pizzák, torták és sörök tömkelegével, mint amit egyesek csinálnak...

Én alapból a fruktózt kerülöm inkább, ami összhangban is van több cikkel, amit olvastam. A glükózt felveszik az izmok s majd elhasználjuk sportoláskor, de a fruktóz megtölti a máj piciny raktárát, ami elég rossz dolog, ha az ember ketózik. De igazából én a személyes tapasztalataim (s a vágyaim s az aktuális gyümölcsszezon) alapján eszem. A gyümölcsöt úgyse hagyom el, abban pedig van glükóz is, fruktóz is bőven. A mennyiségre viszont ügyelnem kell, ez van (pontosabban nem muszáj, majd észreveszem, ha kezdek rosszullenni).

2 éve
#15
name
Az elmúlt 2 napban egy nagyon hasznos kísérletet
végeztem el önmagamon... bár nem volt kellemes, hm... Lehet hogy
mazochista vagyok?
Szóval, látogatók jöttek a főnökömhöz, és adtak nekem ajándékba 2
csomag nápolyit. Amúgy nem vagyok oda a nápolyikért, sose adtam még
pénzt értük, bár gyermekkoromban többször is ettem olyat, amit
ilyen-olyan rokonok adtak nekem, a gyereknek. Természetesen soha semmi
bajom se volt tőle.
Na most, mindkét csomag amit most kaptam egyforma volt, és 82 grammos.
Valami "Parle" vagy "parole" szöveg volt ráírva márkaként, mindegy.
Épp igencsak fárasztó napom volt, délután 2 felé gondoltam, egye fene,
megeszem az egyik csomaggal! Nyilván azonnal kiüt a ketózisból, de
annyi baj legyen, majd visszamegyek belé, semmi baj se lesz, azt is
túléltem könnyen amikor befaltam az 1.35 kiló cseresznyét meg még
legalább fél kiló kivit mellé. És most nehéz
munkát végzek, kell az enerdzsi, s olvastam többször hogy amúgy ketót
követő sportolók edzés előt megesznek valami cukros akármit hogy
legyen edzés közben energiájuk sok, hirtelen, szóval ezt ledolgozzák
hamar...
Na, szóval megettem az egyik adag nápolyit. De jól tettem hogy csak az
egyiket...!
Semmi bajom se volt tőle egy darabig, és tényleg adott némi extra
energiát hamar, bár közel se annyit mint vártam tőle. Szóval jó volt a
hatása valóban, úgy kb 2 óra hosszat, bár a haszon csak „mérsékelt”
volt.
Na aztán délután 4 felé megjött ennek a böjtje de alaposan! Hirtelen
minden erő elszállt belőlem. Talán ekkor fogyott el a bevitt
cukormennyiség... Érdekes, éhes NEM lettem tőle különösebben! De olyan
gyenge voltam mint egy őszi légy, és agyilag is tompa mint egy zombi,
csak kóvályogtam. Este 7 felé már majdnem összeestem, szerencsére
ekkorra a munkával is végeztem.
Na aztán lefeküdtem aludni. De aludni is alig tudtam, mert kiújult a
hátfájásom, ami pedig hetek óta NEM VOLT, jót tett neki a ketózis
(gondolom a szénhidrátmentesség, de most ugye kapott cukrot bőven...).
És ez még semmi, mert másnap reggel hétkor amikor munkába álltam olyan
ramaty állapotban voltam hogy már az arcomról messzire ordított, és a
főnököm még azt is megkérdezte nagy gyanakodva, nem ittam-e valamit,
bár tudja hogy nem szokásom! Mondtam neki szó sincs ivásról,
rosszabbat tettem: bedrogoztam! Mire ő, hogy MIII???!
Mire én: Nyugi főnök, a cucc sajnos legális, engedélyezve van, az a
neve hogy finomított cukor...
Ugyanis tuti hogy az volt a nápolyiban. 82 grammos volt, feltételezem
ebből legalább 70 gramm de lehet hogy 80 is, cukor volt valamilyen
formában.
Na és szóval így kezdődött a ma reggel, és ez a nyomorult állapotom
eltartott kb délután kettőig, azaz ha úgy veszem a szelet nápolyi
megevésétől számítva épp 24 órába tellett hogy visszanyerjem a korábbi
formámat! Igen, eddigre visszaálltam ketózisba is, ez legalább jó hír.
Bár hozzáteszem háromszor annyi MCT olajat öntöttem magamba ehhez mint
szoktam...
De annyira nagyon pocsékul voltam még reggel is, nemcsak fizikailag de
szellemileg is, hogy KOMOLYAN HISZEM, ha bezabáltam volna a második
szelet nápolyit is, a kórházban kötök ki! (sőt ha későn jön ki a
mentő, a temetőben...)
Természetesen semmi bajom se lett volna tízszer ennyi nápolyitól se a
ketózásom ELŐTT... De mostanára úgy tűnik teljesen más alapvető
metabolizmusra tért át a szervezetem. (A második nápolyi a szemétben
végezte, gyorsan leírom mielőtt elfelejteném...)
Érdekes, gyümölcsből ehetek akármennyit úgy tűnik: igaz hogy kiüt a
ketózisból, de aztán visszaállok rá, s közben semmi különösebb tünetem
nem lesz, észre se venném azt se hogy kiléptem a ketóból ha nem
tesztelném magamat a tesztcsíkkal! (mondjuk akad azért kivétel a
gyümölcsben is, például a banán... Gondolom mert az eredetileg fűféle
növény, így a gabonafélék távoli rokona... De nem árt az eper, a
cseresznye, a kiwi, a citrom... Eleinte ezek is ártottak, de mostanára már a szervezetem „gyakorlott” lett, megtanulta ezen gyümölcsök után hogyan álljon vissza ketózisra zökkenőmentesen.)
Ellenben a nápolyi nem fruktózt tartalmazhatott hanem a
legközönségesebb kristálycukrot. Ahhoz ugye inzulin kell... Amikor
jött az inzulin, a ketontermelés leállt. Addig semmi baj nem volt
mégse amíg tartott a maradék ketonokból, meg a lebontott
kristálycukorból. De utána az elfogyott, nem volt se cukor, se keton,
persze hogy rosszul lettem... Cukrot nem vittem már be ugye, a
ketontermelés meg nem tudott elindulni egy darabig, mert ott volt a
véremben a maradék inzulin ami a ketontermelést akadályozta, s cukor
híján csak lassan tűnt el...
Tisztára olyan tényleg mint amikor valakinek elvonási tüneteti vannak
a droghiány miatt! Esküszöm, ez a SZAR, a CUKOR, ez tényleg DROG! Be
kéne tiltani!

Gazdagabb lettem azonban egy tapasztalattal. 80 gramm cukor
halálbiztosan totál kicsinál engem. Ez van. Hiába, nem lehet egyszerre
két utat járni... Arról is megbizonyosodtam, mekkora nagy a különbség
a paleo által engedélyezett dolgok (=gyümölcsök) és a mesterséges
nyalánkságok hatása közt. Hiába édes mindegyik, olyan közel állnak
egymáshoz mint ég és föld...

P.S.: A súlyom már csak 73.8 kg... Szépen lement 91 kilóról 61 nap alatt...

2 éve
#13
name 1
Válasz name #12 számú posztjára
Ez nagyon egyéni. Ha én megeszem 1-2 banánt sok hét ketózis után, semmi bajom nem lesz s ezzel azért sokan így vannak. Viszont 1-2 alma már rosszabbul esik, fene se tudja, miért... A ketózisomat az se zavarja meg, ha egy étkezésemben 30g szénhidrátot hoz a gyümölcscukor, szóval nem feltétlenül kell elosztani. Mindenesetre szereztél tapasztalatot, hogy neked a banán már sok, legalábbis ekkora mennyiségben, én 10-20 grammjával eszem a banánt és úgy semmibe nem kavar bele, fagyasztóban eláll s még csak kockára sem fagy, hanem kellemes marad, sőt, szerintem jobb úgy.
Természetes, hogy változik a toleranciánk (ketózisban pedig eleve máshogyan működünk), én is elvoltam egy kiló banánnal régen, de ma már 1-2 darab után akkor is érzem, hogy le kell állnom, ha rég gyümölcsszezonban vagyok és viszonylag sok szénhidrátot eszem hónapok óta. S nyilván nem mindegy, hogy miből jön a szénhidrát. Zöldségből se bírom jól a sokat (a szénhidrátot tekintve), de azért az más, mint pl. a méz :D A tömény cukor azonnal figyelmeztetést indukál, hiába pici a mennyiség. A keményítők akkor is sokkal szolidabbak, ha gyorsak, legalábbis nálam. Szóval egy alma nekem durvább, kellemetlenebb, mint egy zsemle.

2 éve
#14
name
Válasz name #13 számú posztjára
Hát zsemlét vagy kenyeret én vagy másfél hónapja nem próbáltam... :) Tegnapi tapasztalatom alapján egy átlagos méretű körte még nem lök ki a ketózisból (kb 15 gramm szénhidrát). Úgy látszik másképp működik, mint a banán...
Viszont, régen nagyon szerettem a savanyú káposztát. Vagy három napja ettem belőle kb 20 dekát, a sok finom husi mellé. A ketózisommal nem is történt semmi baj, ellenben olyan hasmenés jött rám hogy még, és úgy általában is nagyon pocsékul voltam aztán, majdnem két napig. Nem tudom, miért.

2 éve
#12
name
Csak jótanácsként, figyelmeztetésként mesélem el:
Ma reggel kaptam 2 banánt egy jó ismerősömtől. Kínos lett volna visszautasítani... Elfogadtam, bevittem a szobámba, és kiszámoltam, ha FÉL banánt eszem csak egy nap, az még belefér a napi szénhidrátlimitembe. (A kalóriamennyiségbe is).
Megettem az első fél banánt úgy déltájban. Finom volt... szeretem a banánt amúgyis.
Nos, fél óra alig telt el, olyan rosszul lettem hogy még... Még most is alig élek!
Hiába hogy matematikai értelemben „belefért” a fél banán a keto étrendem szigorú szénhidrátmennyiségébe, de az a mennyiség eszerint úgy értendő, hogy apránként jön össze a napi mindenféle ételekbe „rejtve”, de ami a banánban van az tömény cukorlöket, nagy mennyiség egyszerre, talán még más fajta szénhidrát is mint ami mondjuk a sajtokban vagy a halkonzervekben van egy pici...

Korábban, mielőtt diétázni kezdtem, akkor se volt semmi bajom ha egyszerre akár egy kiló banánt is bezabáltam együltő helyemben, meg legalább fél kiló jégkrémet is még.

Szóval csak figyelmeztetek mindenkit, vigyázzon ezzel! Természetesen a maradék másfél banánt kidobtam a szemétbe...


2 éve
#11
name 71
Válasz name #10 számú posztjára

http://alanfogyasa.blogspot.com/

2 éve
#10
name
Válasz name #9 számú posztjára
Melyik blog? Érdekel.

2 éve
#9
name 5
Válasz name #4 számú posztjára
Tényleg többször ajánlottad/ajánlottátok, de valahogy sosem olvastam el a blogot. Nemrég viszont elkezdtem szemezgetni benne és azóta elég sok időt töltök a tanulmányozásával. Végül is, aki nagy súlytól akar megszabadulni, annak ez évekig tartó program és jó látni, hogy neki sikerült és tartani tudja a súlyát. Nagyon sok olyat leír, amit én is tapasztaltam. A legnehezebb annak az elfogadása, hogy nincs végleges megoldás, ha eléred az álomsúlyodat, akkor sem lazíthatsz, nem lehet össze-vissza enni, hanem folyamatosan figyelni kell a kalóriabevitelre, a tápanyagokra és a mozgásra is.

2 éve
#8
name
Nos, örömmel közölhetem hogy jó alaposan ketózisban vagyok már! A tesztcsíkom olyan vörös, hogy az már lila. Úgy nagyjából 6 mmol/l körüli lehet az értékem ( a 4 és a 8 közt van ugyanis a színe, de közelebb a 8-hoz).

Tünetek: a reggel lassan indul... délig kevés az energiám. Utána azonban minden beindul gyönyörűen! Nem vagyok nagyon éhes. Egy kicsit igen... de tényleg nem nagyon. Könnyű megállni. Az édességeket nem kívánom, egyáltalán nem, a gyümölcsök után néha elfog a sóvárgás.
A vizeletem furcsa szagú... nem kellemetlen, de furcsa. Szerintem ennek az ismrvnek az alapján bármikor a jövőben is meg tudom majd mondani, ketózisban vagyok-e, legalábbis, ha „alaposan” ketózisban vagyok, s nem csak egy kicsit.
Nagyon sok vizet kíván a szervezetem, vedelek mint egy elefánt.
A korábbi depresszióm ELMÚLT! Mindenfélét kipróbáltam ellene korábban, segített is ideig-óráig, de inkább még ideig-óráig is csak mérsékelte a panaszaimat, világundoromat. Még a legjobban a depi ellen nekem a „kanna” vált be, szakszóval a Sceletium Tortuosum nevű növény teája, vagy egyéb ebből való készítmény. Rohadtul drága... Nos, amióta ketózisban vagyok, semmi jele semmi depressziónak!
Emellett, korábban feszült voltam, ideges, minden apróságért az egekbe szökött a vérnyomásom, nemegyszer a főnökeimmel is úgy viselkedtem hogy már attól féltem kirúgnak érte. Bizonyos zenék ha szóltak valahol, szinte menekültem onnan mert nem tudtam őket elviselni pár percnél tovább... Szóval totál „gaga” voltam! Most ez is megszűnt...
Visszatérve az ételekre, ugye említettem hogy nagy sajtkedvelő vagyok. Nos, lehet hogy csak VOLTAM... Mert bár továbbra is szívesen eszem sajtokat, de úgy higgyétek el, hogy egyre többször „álmodom” olyasmikről - azaz jut eszembe - ami mindenféle disznóság... mármint, nem erkölcsi értelemben, hehehe, hanem főtt disznófül... meg disznó tokája... orra... stb. Szóval csupa olyasmi a disznóból, ami kifjezetten ZSÍROS! És ez amiatt érdekes, mert gyermekkoromban épp ezek a részek a disznóból nem érdekeltek. A sovány húsokat szerettem. Most márképp vagyok vele... (megjegyzem az eszkimók akik életmódjukból fakadóan teljes életüket ketózisban töltik, a sovány húsokat a kutyáiknak adják...)
Szerencsére ismerek a közelben egy szakácsnőt, tőle az imént rendeltem jónéhány kiló effélét. Furcsállotta hogy ilyen primitív falatokra vágyom, de megígérte hogy majd leszállítja.
Úgy tűnik tehát, a sajtok már nem elég zsírosak nekem... Jó, azért azt a sok sajtot amit bevásároltam az elején melegében, nem dobom ki, megeszem azért, hehehe... De vágyam már „más tájék felé húz”...
2 éve
#5
name
Válasz name #3 számú posztjára
A mérleget vágom, a makrókat vágom, elég olvasott vagyok szerencsére a témában, viszont azért nem merek még belevágni mert több helyen olvasom hogy intenzív súlyzós edzésnél egyszerűen nem indul be a ketózis, muszáj az izmokhoz nyúlnia a testnek a magas igénybevétel miatt... ciklikus ketot tartasz? Van feltöltő napod?
én most 120 gramm ch-n vagyok, egy cukorbeteg 160-at ehet, szóval ez már alatta van, pár lépés és recept keresés aztán meglennék, de a sport miatt nem igazán tudom mitévő legyek. A zsírod a fehérje másfélszerese?

2 éve
#4
name 9
többször említettem már ezt a blogot régebben is, de akik rendszeresen itt vannak, már unják.
Alan év elején kipróbálta, leírta a tapasztalatait, nem véleményezi, mert tudja - az egyiknek sikerül, a másiknak nem, a sors olykor nem tudja mit akar :)

Akit érdekel nézze meg és olvassa el hogy egy fegyelmezett, étrendet, edzéstervet betartó, előre tervező és tapasztalt embernek mik a megfigyelései.

http://alanfogyasa.blogspot.com/

2 éve
#2
name
Az átállásról írhatnál pár sort, módszer, mellékhatások, amiket tapasztaltál :)
Köszi!

2 éve
#7
name
Válasz name #5 számú posztjára
Hi, Gigi, én bevallom bár most már módfelett tájékozottnak tartom magamat keto téren - remélem ez nem elbizakodottság, bár még kiderülhet az is - de konkrétan ami a sportolást illeti, ott semmi tapasztalatom nincs, szóval erről inkább hadd ne mondjak semmit! Annyit olvastam erről, de csak általánosságban, hogy meg lehet oldani az izomnövelést is ketózisban, sajnos azonban a részleteket nem írták le. Állítólag több sportolónál ez sikerült. Szerintem valaki sportorvossal konzultálj ezügyben.
Azt még elfelejtettem leírni a tünetekről, a legkellemetlenebb az volt hogy erős hasmenésem volt több napon át. De ez tulajdonképpen nem a keto hibája, mert már két nappal azután elkezdődött hogy csak az előkészítő szakaszban voltam, a „mérsékelt” szénhidrát alapú diétára ráállva. E hasmenés oka minden bizonnyal az hogy a cukrok lebontásához teljesen más összetételű bélflóra kell mint a zsírok lebontásához, emiatt ugye a cukorbontó bélbaktériumok egy része simán éhen halt bennem, ellenben idő kellett amíg a zsírbontóak elszaporodtak. (konyhanyelven fogalmazva, nem tudományos precízséggel). E hasmenés úgy tűnik nálam kb 1 hétig tartott mert már elmúlt, de amíg volt nagyon kellemetlen volt, az első kínos tapasztalat után még aludni is csak úgy mertem az ágyban hogy vastag melegítőnadrágban mert ha álmomban kijön belőlem egy kis pukkantás hát az nem csak levegő de folyadék is, bizony...
Ez volt a legkellemetlenebb mellékhatás.
Az arányok nálam úgy vannak belőve hogy 5% CH, 17% fehérje, a többi zsír. Amúgy, szerintem a fehérjével lehet variálni, szerintem 25 százalékig nem tragédia ha felmegy, a szakirodalom kb 20 százalékot ajánl. Ami biztos, a szénhidrát nem szabad hogy felkússzon 7 százalék fölé. Természetesen azt hogy e százalékok hány grammot jelentenek konkrétan, minden nap újra kell számolni az aktuális reggeli súlynak megfelelően.
Nem ciklikus ketót tartok mert azt se tudom mi az. Én csak pár napja vagyok ketóban, de mindaddig ebben akarok lenni míg le nem megyek 70 kilóra. 91 voltam, most 83.3 vagyok, ami szerintem remek haladás. Aztán ha elértem a 70 kilót (bár nem kizárt hogy lemegyek 64 -ig), akkor áttérek vagy paleo étrendre, vagy valami ahhoz nagyon közelállóra. A gyümölcsök, zöldségek tehát apránként visszajönnek majd az étrendembe, de a csoki, cukorka, édesítőszerek, kristálycukor, gabonafélék továbbra is kimaradnak. Nem akarok fanatikus paleo-hívő lenni, de elismerem hogy rengeteg jó tanács van benne, sok igazság, szóval, valami ahhoz közelálló az jó lesz nekem. Ez a tervem.

2 éve
#6
name
Válasz name #4 számú posztjára
Köszi a linket, én eddig nem ismertem - újszülöttnek minden vicc uj, hehehe - este átolvasom, ígérem!

2 éve
#3
name
Nos, kedves Gigi, a módszer lényegében a véletlennek köszönhető: az első 1 hétben amikor kezdtem a fogyókúrát, „ösztönösen” olyan diétát tartottam ami ha nem is ketogén volt de „közel állt” hozzá, azaz „mérsékelt” szénhidrát-tartalmú volt. Nem annyira csökkentett mint a ketogén... cseppet se. De alaposan megnyirbáltam a szénhidrátmennységet, olyan 10 és 20 százalék közt volt csak általában. Egy hét után fedeztem fel hogy van olyan is hogy ketogén diéta, s ekkor láttam amit csinálok ehhez közel áll. Ekkor döntöttem úgy, hogy átállok rá. Az az első hét elég volt rá hogy fokozatosan hozzászoktassam a szervezetemet hogy mi fog következni.

Ennek ellenére, azért némi mellékhatás jelentkezik, például „nehezen indul a nap”. Az izmaimmal ugyan nincs baj, azoknak simán megy és nem fáradnak sokkal jobban mint korábban, mégis tegnap egészen délig fáradtnak éreztem magamat, és gyakran meg kellett állnom egy kicsit pihenni. Ugye az agyam nem állt még rá... írják is, az agy alkalmazkodik utoljára. A most következő 2 vagy 3 hét lesz kritikus.

Ami a lényeg hogy ez olyan diéta amit nem lehet csak „kipróbálni”, csak félgőzzel csinálni. Lehet átmeneti periódussal kezdeni ahogy én is tettem, sőt ez módfelett ajánlatos is! De az átmeneti periódus nem azonos a ketogén diétával... (bár hasznos már az is). Hanem azután az ember vagy bele áll de komolyan, vagy jobb lett volna el se kezdenie. Mert például ha én most abbahagynám, pillanatokon belül visszahíznám amit eddig leadtam, sőt még többet is, mert elkezdeném mohón kívánni a szénhidrátot.

Aztán, ez fokozott önfegyelmet kíván. MINDENT mérni kell és jegyezni kell, és kalkulálni hogy na mi fér még be a napi keretbe és jaj túl ne lépjük egyetlen grammal se... Ezt nem lehet konyhamérleg és naplózás nélkül csinálni. Meg kell hozzá az a ketontesztelő csík is, ami a vizelet alapján mutatja ketózisban vagyunk-e. Erről megjegyezném, reggelente mindig sokkal kevesebb keton-értéket mutat mint délben vagy este, de ettől nem kell megijedni, mert minek is termeljen a máj sok ketont az éjszaka folyamán, amikor abban az időben csak alszunk és nem végzünk fizikai erőfeszítést...

Teljesen igaza van annak aki azt mondja azonban, ez egy könnyen tartható diéta abból a szempontból hogy nem (nagyon) éhezünk meg. Jellemzően én úgy vagyok vele hogy amennyit szabad engem, az elég is egészen estig, általában még kevesebbet is fogyasztok naponta akár 300 kcal-lal is mint amit lehetne, nem kívánok többet, éhes se vagyok. Ellenben úgy este 6 után amíg el nem alszom, már valóban éhes vagyok, de szerencsére még ekkor se olyan igazán borzasztóan. SOKKAL könnyebb elviselni mint más diétánál! Erre azt találtam ki hogy iszom még vagy fél liter vizet aztán kész. Bár e vízivás nem szünteti meg az éhségérzetet teljesen, de jelentősen mérsékli.

A súlyunkat reggel célszerű mérni, ugyanis napközben tipikusan többet mutat mint ami előző nap volt, a sok megevett kaja és megivott víz miatt. Estére általában ugyanannyira áll be a súly mint amivel a napot kezdtük vagy ahhoz közeli értékre, netán még magasabb is annál fél kilóval. Ellenben amikor következő reggel megmérjük, na akkor jön az öröm hogy na sikerült megint fogyni sokat... Csak egy példa: tegnap reggel 83.7 kiló voltam, ma reggel 83.3 kiló... Most őszintén, szerinted melyik másik diétával lehetne egyetlen nap alatt 40 dekát leadni?! És még csak nem is sportoltam semmit ehhez...

Annyi azonban biztos hogy rém drága diéta. Szerintem ne kezdjen bele senki akinek nincs rá 200 ezer forintja, és ezt még nem is a mérlegekre és tesztcsíkra értem, hanem kell neki hogy megvegye az elején a sok-sok kaját amit ehet, halkonzerveket, sajtokat, mindent, jó egy hónapra előre! Ugyanis ha nem veszi meg előre, akkor idővel úgyis bekövetkezik hogy kifogy az ehető ételekből, s ha ekkor pénze se nagyon lesz épp, olyat fog enni - mert valamit enni kell - ami olcsó de jóeséllyen nem fér bele a ketogén étrend szabályaiba. És akkor kész, vége, annyi.

Őrült módon kell figyelni arra mit és mennyit eszel. Egyetlen avokádó például majdnem teljesen kimeríti a napi szénhidrát-keretet...


2 éve
#1
name
Na sziasztok, e topik kb az én kérésemre nyittatott meg... Ugyanis ezt a ketogén diétát kezdtem el, a teszt szerint van is már a véremben némi ketontest... És gondoltam várom ide azokat akik ezt a manapság amúgyis divatosnak mondható ditát űzik vagy legalábbis kísérleteznek vele. Mély meggyőződésem hogy a téma megér egy külön topikot, ugyanis bár úgy tűnik extrém módon hatékony, de kizárólag akkor ha HELYESEN végzik! Itt aztán nagyon észnél kell lenni! Emiatt jó ha van egy hely ahol tanácsokkal láthatjuk el egymást.Desktop version    Mobile version
You can read data management conditions here.
By using this page you automatically accept Terms of Use
The use of this page is your own responsibility. The material appearing on CALORIEBASE.COM is for educational use only. It should not be used as a substitute for professional medical advice, diagnosis or treatment.
Copyright © www.kaloriabazis.hu
Ez itt a belso szoveg
Ez itt a belso szoveg2